Senaste inläggen

Av Evelina Rönnberg - 8 februari 2009 13:42

Det här receptet är helt oärligt snott från en tråd på Buke. (http://www.bukefalos.com) Det låter kanske lite onyttigt men skit samma, för mej ser det ut att vara riktigt mumsig mat när man vill sitta framför en film!


Den mesta maten jag letar recept på nu är sånt jag själv kan känna är "värt" att ställa sej och laga när jag är helt själv, för det är ju så läget är nu för mej. Och det här är verkligen sådan mat som skulle kännas LYX men ändå vara enkel och snabb och som JAG skulle tycka var riktigt gotteligotta!



½ hackad rödlök frästes i olja och sedan hällde jag på en burk kidneybönor(sköljda och väl avrunna).
Medan det värmdes på tog jag ut rundlar av färdig smördeg med ett stort glas.  En dryg matsked bönröra på varje rundel, på med lite riven ost och sedan en till degrundel ovanpå. Sedan nöp jag ihop kanterna och fortsatte med nästa. De små flygande tefaten gräddades i ca 10 min i 250 grader och serverades med färdigköpt salsa och gräddfil.

Av Evelina Rönnberg - 8 februari 2009 13:39

Ni kanske fattar varför jag satt med snålvattnet rinnande inatt när jag hittade runt bland recepten! :-P

(eller inte alls, alla har ju inte samma smak som mej liksom)

Men det kommer ett gäng recept till.


400 g broccoli
1 tärning grönsaksbuljong
½ tsk ingefära, färsk och riven
1 tsk gul curry
1 tsk salt
1-2 msk garam masala
1 msk smör
1 msk crème fraîche till servering (går säkert precis lika bra med turk/grek-yoghurt!)


Lägg broccolin och grönsaksbuljongen i en kastrull och fyll på med vatten
tills broccolin är täckt. Koka broccolin mjuk. Häll av och spara buljongen.
Mixa broccolin och tillsätt buljong tills soppan får önskad konsistens. Ställ
kastrullen på plattan igen och riv ner ingefäran, tillsätt smöret samt övriga
kryddor. Mer än angivet i receptet för mer hetta. Koka upp och låt sjuda någon minut.

Servera med en klick crème fraîche.

Av Evelina Rönnberg - 8 februari 2009 13:36

1 liten gul lök
½ gul zucchini
2 tsk smör
½ burk kikärter
½ krm cayennepeppar
1 tsk riven färsk ingefära
½ tsk gurkmeja
2 krm mald kanel
1 grönsaksbuljongtärning
4 dl vatten
2 krm salt
½ dl matyoghurt


hacka lök, zucchini i mindre bitar. stek lök & zucchini i smöret 1-2min.
Rör ner avrunna kikärter och kryddor. smula ner buljongtärningen och häll
på vatten. låta soppan koka under lock ca 10 min.
Mixa soppan slät med mixerstav eller i matberedare. Smaka av med salt.
Servera soppan med en klick matyoghurt.

Av Evelina Rönnberg - 8 februari 2009 13:35

1 röd chili, tex spansk peppar
2 burkar majskorn (a 340 gr)
4 dl vatten
1 burk kokosmjölk (400 ml)
1 msk vitvinsvinäger
1 tsk salt
garnering:
½ finhackad gul paprika
2 msk hackad gräslök


kärna ur och finhacka chilin. låt majsen rinna av.
blanda chili, majs & vatten i en kastrull och låt koka upp.
tillsätt kokosmjölken och mixa soppan slät med mixerstav, tillsätt
vinägern och smaka av med salt.
hetta upp och garnera med paprika och gräslök.

Av Evelina Rönnberg - 8 februari 2009 13:33

MUMSIG gryta ser det ut som, men får nog bli när jag känner för att "lyxa" till det lite mer för mej själv :-) 


100g valnötter
1 msk matolja
2 msk färskriven ingefära
1 msk garam masala
1 tsk spiskummin
2 msk honung
1 tsk salt
1 krm kajennpeppar
1 burk (400 g) krossade tomater
1 paket (300 gr) quornbitar
1 msk olja
1 burk (400 g) kokosmjölk
paprika och korianderblad


Mixa nötter, matolja, ingefära, garam masala, spiskumin, honung, salt, kajennpeppar & krossade tomater till en tjock, slät smet.
Fräs quornbitarna i olja med kryddsmeten i en gryta. Häll i kokosmjölken, koka upp och sjud grytan 10-15 min. Salta.


Garnera med finstrimlad paprika och färska korianderblad.

Servera gröna ärter till, samt ris & ev nanbröd.


(jag hoppar nanbrödet :-P - överkurs att göra sånt!)

Av Evelina Rönnberg - 8 februari 2009 13:30

Ännu ett enkelt och snabbt recept när "havsdjurs"-suget blir för stort;


Tonfisk
creme fraiche
majonnäs
rödlök
paprika
DILL


Fräs på rödlök & paprika och tillsätt tonfisken. Creme fraiche, majo och massor av DILL. Servera till pasta.


Men jag tänker byta ut creme fraiche till grekisk yoghurt. Billigare!

Av Evelina Rönnberg - 8 februari 2009 13:28

Ett enkelt, "snabbt" recept med bulgur, som jag tänker prova när energin är lite låg, och jag behöver något snabbt och enkelt som inte kräver tankeverksamhet.


Koka bulgur i buljong och blanda sedan med pressad vitlök, tabasco, citronsaft, persilja, fintärnat äpple och rödlök. Förväll fänkålshalvor i lättsaltat vatten och gratinera dem i ugnen med olivolja och riven ost. Servera med grekisk yoghurt som blandats med soltorkade tomater och färsk basilika.

Av Evelina Rönnberg - 8 februari 2009 13:26

Jag har en hel massa torra bönor, ärter och dylikt och det var nog därför jag hittade reda på det här receptet nån gång för ett tag sedan (det fanns också nerskriver på papper uppsatt på frysen).


Yoghurtsoppa ashe mast


½ dl kikärter
½ dl kidneybönor
½ dl grötris
1½ liter vatten
½ msk salt
1 purjolök
1 knippe persilja
1 stor lök
125 gr fryst tinad spenat
½ dl gröna linser
25 g smör
ca 1 msk torkad mynta
3/4 msk salt
½ dl grovhackad färsk timjan, mynta & oregano
½ msk torkad dragon
1 krm svartpeppar
½ krm malen koriander
½ krm malen ingefära
3/4 dl matyoghurt


Blötlägg ärtor, bönor & ris minst 12 h.
Koka upp vatten med salt. Koka ärtor, bönor och ris under lock
ca 30 min eller tills de är nästan färdiga.
Ansa och strimla purjo. Hacka persilja. Skala & hacka lök.
Hacka spenaten grovt. Skölj linserna.
Hetta upp hälften av matfettet. Stek löken tills den
får lite färg. Tillsätt resten av fettet & fräs hastigt myntan.
Lägg löken & myntan i bönkastrullen med spenat, purjo, persilja, linser, salt & alla kryddor. Låta koka i ca 50 min. Tillsätt yoghurt & servera!

Ovido - Quiz & Flashcards